زمانی که کاری را آغاز می کنید، ممکن است با کلماتی رو به رو شوید که درک و تمایز آن ها برای شما سخت باشد. به طور خاص و ملموس دو مفهوم بازاریابی و برندینگ ممکن است گاهی اوقات با هم اشتباه گرفته شوند. بازاریابی و برندینگ دو واژه آشنایی است که شرکتها زیاد با آن سر و کار دارند. اما گاهی تفاوت بازاریابی و برندینگ برای بعضی از افراد هنوز مشخص نیست. به نظر شما تفاوت بین بازاریابی و برندینگ در چیست؟ در این مطلب قصد داریم تا مفهوم بازاریابی و برندینگ را برای شما تجزیه و تحلیل کنیم. پس با فالوجت همراه باشید.
حقیقت امر این است که، بازاریابی و برندینگ دو مفهوم بسیار متفاوت هستند و اگر می خواهید تجارت شما موفقیت آمیز باشد، باید تفاوت بین این دو را بفهمید. اما برخی از افراد نه تنها با این دو مفهوم به خوبی آشنا نیستند، حتی گاهی صاحبان کسب و کار و شرکتها و بازاریابها هم درک درستی از دو واژه بازاریابی و برندینگ ندارند. با آشنایی بیشتر با این مفاهیم، بهتر میدانید که برای ارتقاء کسب و کار خود چگونه باید از پتانسیلهای برندسازی و بازاریابی استفاده کنید.
بنابراین، دقیقا برندینگ چیست؟ بازاریابی چیست؟ چه تفاوتی بین این دو وجود دارد؟ و چگونه می توانید از هر دو برای ایجاد یک تجارت موفق و تأثیرگذار استفاده کنید؟ برای یافتن پاسخ این سوالات ادامه مقاله را از دست ندهید!
تعاریف بازاریابی در مقابل برندینگ
برند سازی حرف اول را می زند، بازاریابی رتبه دوم
احتمالا شما هم این جمله قدیمی را زیاده شنیده اید که “کدام یک از آن ها اولین بار آمد، مرغ یا تخم مرغ؟” خوب، اگر ما در مورد نسخه تجاری این جمله صحبت کنیم، احتمالاً در جواب “کدام یک حرف اول را می زند – برندینگ یا بازاریابی؟ خواهیم ماند. پس اول از همه چیز و قبل از اینکه به تفاوت بین بازاریابی و برندینگ بپردازیم، باید ابتدا با مفهوم دقیق بازاریابی و برندینگ آشنا شوید.
بازاریابی چگونه عمل میکند؟
تاکنون تعاریف مختلفی برای بازاریابی ارائه شده است که در اینجا تعریفی از موسسه بازاریابی چارترد را بیان میکنیم:«فرآیند مدیریت برمبنای مسئولیت برای تشخیص، پیش بینی ارضاء نیازهای مشتری بصورتی که مبتنی بر سودآوری برای هر دو طرف باشد، قرار گرفته است.»
بازاریابی به عنوان مجموعه ای از ابزارها، فرآیندها و استراتژی هایی شناخته می شود که شما برای تبلیغ فعالانه محصولات و خدمات شرکت خود از آن استفاده می کنید. پس بازاریابی را به عنوان اقداماتی که برای ارتباط با مشتریان خود انجام می دهید و آنها را مجبور به خرید محصولات یا خدمات خود می کنید، در نظر بگیرید.
نیاز به توضیح نیست که بازاریابی بخش مهمی در برندینگ است. شما قولی دادهاید و بازاریابی در انتقال پیام و قولی که قصد اطلاع رسانی در مورد آن به مشتری و یا مخاطب خود دارید، کمک میکند.
در بازاریابی، باید فعالیت بر اساس ارزشها و لحن برند باشد…
برندینگ چیست؟
تعریف رابرت بین، کارشناس حوزه برندسازی، در تعریف برندینگ این چنین است:« برندینگ قولی میباشد که برآورده شده است»
این تعرف میتواند تعریف مناسبی از این مفهوم باشد. اما این فقط تعریف کوچکی از آن چیزی است که به دنبال آن هستید. وقتی شما به مشتریان و همکاران خود قولی میدهید و تمام مدت تلاش میکنید تا به این تعهد پایبند باشید، در اصل در مسیر برندسازی قدم برداشته اید. در نظر بعضی ها نیز برند، یک نشان، نام یا یک رنگ مخصوص است.
برند شما؛ همه چیزی است که شما از شرکت خود ارائه میدهید. باید به طور دقیق بدانید که گروه هدف شما و مخاطبان شما چه گروهی هستند؟ آنها چه توقعات و خواستههایی دارند؟ حال این شمائید که باید به آنها ثابت کنید که میتوانید از سایر رقبا بهتر عمل کنید.
گاهی در برخی از کسب و کارها دیده میشود که پس از مدتی فروش کاهش پیدا میکند، برخی از کارکنان شرکت را ترک میکنند، و یا حتی رقیبی از راه میرسد و سهم شرکت را قبضه میکند.
برخی از شرکتها نمیتوانند از این فاز به خوبی گذر کنند اما اگر قبل از شروع هرکاری اهداف و معنی برندتان را به خوبی مشخص کرده باشید بهتر میتوانید در این حالات تصمیمگیری کنید، چرا که شما دقیقاً میدانید که چه کسانی را استخدام کنید، محیط دفتر چگونه باشد و بر روی کدام محصولات تمرکز کنید.
همراه کردن کارمندان شرکت با اهداف برند نیز به نوعی قدرت نهفته برند محسوب میشود. بنابراین در این مرحله آن ها را با خود همراه کنید. در عین حال از یک کارشناس برند هم میتوانید مشاوره بگیرید. پس از طی این مرحله، وارد مرحله تعیین استراتژی برند میشوید.
از طرف دیگر، برند سازی نوعی بازاریابی است که به طور فعالانه به برند شکل می دهد. برندینگ توضیح دهنده، ماموریت شرکت شما، ارزش های برند و آنچه شما را خاص و منحصر به فرد می کند می باشد. عناصر اصلی برند سازی در برگیرنده لوگو، وب سایت و دستورالعمل های سبک نام برند است.
اگر بازاریابی همان چیزی است که باعث می شود مردم برای اولین بار با شرکت شما درگیر شوند، برندینگ همان چیزی است که آن ها را تا سالیان سال برای شما حفظ می کند.
برای شروع برند سازی لازم است تا به سوال های زیر پاسخ بدهید:
- اصول و ارزشهای اصلی شما چیست؟
- بیانیه ماموریت شما چیست؟
- چه چیزی الهام بخش شروع تجارت شما بود؟
- چرا می خواهید محصولات یا خدمات خود را به مخاطبان ارائه دهید؟
- چه چیزی شما را منحصر به فرد می کند؟
- فرهنگ داخلی شرکت شما چیست؟
- در چه سبک از عرضه محصولات حرفه ای هستید؟
- ویژگی های ارتباطی شما چیست؟
- وقتی کسی نام تجاری شما را می شنود می خواهید چه چیزی به ذهنش خطور کند؟
- می خواهید مردم چه تفکراتی از برند شما داشته باشند؟
- دوست دارید مشتریان از برند شما چه توصیفی داشته باشند؟
پاسخ به سوالات بالا به شما کمک می کند تا تفاوت بین برند و بازاریابی را بهتر درک کنید. پس وقت خود را صرف ارائه پاسخ های دقیق کنید و از همکاران و مربیان حرفه ای خود نیز بخواهید تا آن ها هم به این سوالات پاسخ دهند. بعد از دریافت پاسخ ها متوجه خواهید شد که این سوالات مربوط به عملیات داخلی و فرهنگ درونی شرکت شماست. بنابراین، آنچه در درون خود بنا می کنید، همان چیزی است که در خارج به نمایش می گذارید. در حقیقت ضرب المثل” از کوزه همان برون تراود که در اوست” در این قسمت نمایان می شود.
برندینگ، آنچه را که مشتری می تواند از شما انتظار داشته باشد و آنچه را که هنگام استفاده از محصولات یا خدمات شما تجربه خواهد کرد، پرورش خواهد داد.
تفاوت بین بازاریابی و برندینگ
بسیار خوب، اکنون که با مفاهیم برندینگ و بازاریابی آشنا شدیم، نوبت به تفاوت های اصلی، بازاریابی و برندینگ می رسد، که در ادامه بیان می کنیم:
- به طور کلی از بازاریابی برای تبلیغ محصول یا خدمات استفاده می شود، از برندینگ برای شکل دهی فعال به نام تجاری و اینکه شما که هستید استفاده می شود.
- شما برای هر دو به یک استراتژی نیاز دارید، اما هرکدام به اهداف متفاوتی نیاز دارند و نتایج مختلفی را هم رقم خواهند زد.
- بازاریابی توجه مشتری را جلب می کند، برندینگ راهی است برای جلب توجه او.
- بازاریابی باعث فروش می شود، برندینگ باعث شناخت و وفاداری می شود.
- برند سازی حرف اول را می زند، بازاریابی رتبه دوم!
- استراتژی های بازاریابی می آیند و می روند – اما نام تجاری برای همیشه وجود دارد!
- برند سازی به همان اندازه که روی مشتریان تأثیر می گذارد روی تیم نیز تأثیر گذار است!
مهم نیست که در کدام صنعت فعالیت می کنید، چرا که شما فقط یک شرکت در دریای رقابت هستید. و اگر می خواهید موجی ایجاد کنید و توجه مشتریان خود را جلب کنید، بازاریابی یک امر ضروری است. پس هنگامی که توجه مشتری خود را جلب کردید، به چیزی نیاز دارید که بتواند آن توجه را حفظ کند؟ اینجاست که برندینگ مطرح می شود.
بنابراین، به طور خلاصه، شما به استراتژی های بازاریابی مناسب نیاز دارید تا نام تجاری خود را از رقابت جدا کرده و به مشتریان خود بگویید: “سلام! من اینجا هستم! ” اما برای ایجاد یک رابطه و ایجاد یک ارتباط طولانی مدت ، و حفظ آن ها، پس از آن” سلام “اولیه، به برندینگ نیاز دارید.
پس در مورد تفاوت بازاریابی و برندینگ میتوانیم اینگونه بیان کنیم؛ که بازاریابی فعالیتهایی میباشد که برای رساندن پیام و و قول و تعهد شرکت به مشتریان انجام میشود اما برندینگ بیان میکند که چگونه به قول و تعهدی که پیش از این به مشتریان و کارکنان خود دادهاید، وفادار باشید.
سخن آخر
به طور کلی برندینگ همان چیزی است که شما هستید و بازاریابی نحوه ایجاد آگاهی است. نام تجاری، استراتژی شماست، در حالی که بازاریابی، اهداف تاکتیکی شما را در بر می گیرد. پس برندینگ شامل ویژگی هایی مانند تعهد بالا به کیفیت، جامعه، راحتی، ارتباطات یا تعهد مداوم به نیاز خاصی است که باید برای مخاطبان شما برآورده کند، می باشد.
همچنین به خاطر داشته باشید که برند سازی کاری است که شما و تیمتان باید به صورت روزمره و همیشگی انجام دهید. ممکن است که بدون برندینگ به موفقیت برسید، اما با برندسازی، موفقیت شما بسیار چشمگیرتر خواهد بود. از نظر شما بین برندینگ و بازاریابی چه تفاوت هایی وجود دارد؟ در نظرات این تفاوت ها را با ما به اشتراک بگذارید.